Precies een jaar geleden werden de Nord Stream-pijpleidingen opgeblazen. Het onderzoek naar de daders is met geheimzinnigheid omgeven. Nieuwsuur reconstrueert het spoor van een zeiljacht en de bemanning. Een spoor dat vooralsnog leidt naar Oekraïne.

    Dit is een reportage van: Eelco Bosch van Rosenthal en Ben Meindertsma.
    Lees ook ons artikel: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2491915

    00:00 Intro
    01:35 Wat vooraf ging
    04:51 Een verijdelde aanslag
    06:08 Sabotage in de Oostzee
    08:26 Het zeiljacht
    10:52 Reis van de Andromeda
    19:22 De bemanning
    21:30 Wie zat erachter?

    De voorzitter van de inlichtingencommissie van de Bondsdag krijgt op 10:04 een verkeerde naamtitel. Zijn naam is Konstantin von Notz.
    Op 27:55 heeft Gerhard Conrad het over Curveball. In de ondertitels is die codenaam per abuis opgeschreven als ‘een curveball’.

    #nordstream #explosie #daders

    Meer video’s? Abonneer, zet je belletje aan en laat een reactie achter.

    Volg ons ook op Instagram: https://www.instagram.com/nieuwsuur/

    Bij Nieuwsuur vind je elke zaterdag een nieuwe video. We geven verdieping en context. We controleren de macht. Respectvol en kritisch. Bij Nieuwsuur zie je indringende verhalen die je raken en aan het denken zetten.

    20 Comments

    1. De voorzitter van de inlichtingencommissie van de Bondsdag krijgt op 10:04 een verkeerde naamtitel. Zijn naam is Konstantin von Notz.

      Op 27:55 heeft Gerhard Conrad het over Curveball. In de ondertitels is die codenaam per abuis opgeschreven als ‘een curveball’.

    2. Forum voor Democratie had gewoon gelijk! Zij stelden als enige partij voor dat Rusland het misschien wel niet heeft gedaan. Onthoud dit

    3. Ik kan de ondertiteling niet uitschakelen. Ik kan Duits en Engels redelijk goed verstaan. Duits, Hongaars en Russisch zijn mijn talen hier in Oost Europa. Zonder ondertiteling moet ik goed luisteren. Jullie informatie klopt niet. Luister naar Patrick Lancaster, Scott Ritter enz.. Verder nog Sachs, Mearsheimer…. Nederland en Duitsland zijn niet soeverein. Geldt ook voor de rest van Europa. Raadpleeg meer bronnen. Denk zelf.

    4. Knap dat twee partijen maanden later, los van elkaar hebben onthouden dat een schip (waarvan ze van te voren niet wisten dat het uiteindelijk een belangrijke rol zou spelen) precies 1 vrouw en 5 mannen aan boord had.

      Het hadden makkelijk andere details kunnen zijn maat precies dat weten de 2 partijen zich nog te herinneren.

    5. Wat een farce deze uitzending!! Laat gewoon het interview zien van Biden die aangeeft dat als Oekraïne wordt aangevallen door Rusland de North stream pipe line wordt opgeblazen.
      Wat jullie doen is zo amateuristisch! Neem een voorbeeld aan Seymour Hersch

    6. 1 ding als Trump nu president was geweest was hij hier op aangevallen. Dan weet ik zeker dat die Bamford Trump niet zo milt had aangepakken dan dat hij nu Joe deed. Bidden heeft openlijk gezegd ; ik ga het doen. En het gebeurde met bondgenoten Duitsland Polen ed. Dan moet het haast ook zo zijn dat ze de watercentrale kapot hebben gemaakt omdat Oekraine ook op hun eigen mensen hebben geschoten

    7. Conrad staat ook maar wat te liegen. Hij met 1 getuigen. In het filmpje zien wij en horen wij tal van getuigen!!!!! Openlijk grootmachten die zeggen ; wij gaan dat doen. Nu als ik vandaag zou zeggen ; ik ga die en die doden. Kom ik nooit meer vrij!!!!

    8. In Irak was er 1 die zei dat Sadam die wapens hadden. Klopt ook niet . Bv Blair Engeland en tal van Amerikanen hooggeplaasten beweerden het. Het rare is dat juist die later mooi een hogere baan kregen en niet gestraft werden !!!!

    9. Kijk lieve mensen …..het zit zo. Toen bij de MH vliegtuig wisten ze ons gelijk aan te wijzen dat het de Russen waren en met naam en toenaam. Nu in dit geval ………houd iedereen zijn mond. Dan is het duidelijk ……..De Russen hebben het niet gedaan!!!!!

    10. Het feit dat de media het nauwelijks over de Nordstream 2 heeft, zegt mij dat machtige mensen niet willen dat de bevolking weet wie het heeft gedaan. Daarom kun je rustig stellen dat het in ieder geval niet Rusland was.

    11. 'Nieuwe feiten?!?', meeste was al van dag één duidelijk. Waarom is staatsmedia aktijd zo traag en propagandistisch/staatsnarratiefvolgend?

    12. Tsja. Iets met de heilige Zelensky. Iets met een land dat geen kwaad kan doen. Want vriend van "onze waarden". Dan zie je graag dingen door de vingers. Dat Kiëv bijvoorbeeld al lang een smerige oorlog voerde in Oost-Oekraïne voordat Rusland het gebied in 2022 binnenviel. Dat Kiëv al in 2014 burgers met clustermunitie bestookte. Dat Kiëv achter de vernietiging van Nordstream II zit, terwijl de nu zwijgende Nederlandse en EU-politici ('geen commentaar') in het koor Rusland beschuldigden. Rusland onbetrouwbare noemen, terwijl Oekraïne illegaal voor Europa bestemd Russisch gas aftapte en duur doorverkocht. En gasrekeningen niet betaalde. Dat Oekraïense troepen strategisch misbruik maken van ziekenhuizen en verpleeghuizen in de oorlog, dat ze burgers gebruikten als menselijk schild in fabrieken, dat ze de dam en de kerncentrale bij Zaporizja (beide in Russische handen) beschoten. Maar toch mooi dat er tenminste eindelijk eens iets tot de MM begint door te dringen.

    13. Nou als ik iemand geloof voor de 1ste keer was het Biden die zich er over uit sprak. Die hebben er letterlijk baat bij om meer gas te kunnen verkopen.
      En zoals Putin zei , ik had ook gewoon de kraan dicht kunnen draaien, waarom zou hij zijn eigen lijn kapot maken daarvoor.
      Oekraïne kan natuurlijk ook een smerig spelletje gespeeld hebben om Putin in nog slechter daglicht te zetten dan dat hij al stond.
      En op die manier aan meer steun te komen van de wereld & nog meer biljoenen te ontvangen.
      Guess we'll never know ! Ben ieder geval geen voorstander om nog meer olie op het vuur te gooien.

    14. 😂😂😂😂 hoe zit dat met de oefeningen die daar in de buurt werden uitgevoerd van de marine? Met die boot is toch een lachertje je moet wel een ervaren duiker zijn om zo diep te duiken plus springstof. Als je met een vliegtuig/ helikopter net na dat het gebeurd is dan kun je zo'n schip toch zien.

    Leave A Reply
    Share via